Tvålskolan: Vad är tvål?

Vad skiljer mellan fabrikstillverkad tvål och handgjorda tvålar?

Såpa, en blandning av fett och aska, uppfanns i Mesopotamien för nästan 5000 år sedan. Historien förtäljer att tvål upptäcktes av en slump när kvinnor tvättade kläder på berghällarna nedströms nära en offerplats 1000 B.C. De märkte att kläderna blev rena när de kom i kontakt med skummet på stenblocken. Askan från offerplatsen gjorde vattnet basiskt och tillsammans med fettet från offerdjuren bildades avlagringar på klipporna, sk såpa.

Förr i tiden blandade man fetter med aska (bas) vilket gjorde att fetterna förtvålades. Hård tvål var från början en blandning av olivolja och lut som uppfanns av araberna på 700-talet. Morerna tog med sig tvålen till den Iberiska halvön och Spanien blev snabbt ett viktigt centrum för tvåltillverkning. Under medeltiden tillverkades tvål även i Frankrike, Italien och England.

Vad är tvål?

Tvål är ett salt. En blandning av en syra (vegetabilisk olja) och en bas (natriumhydroxid) som reagerar och bildar salt. Denna process som är resultatet av förtvålningen av olika fetter kallas saponifiering. När reaktionen är klar finns inget kvar av basen, alltså natriumhydroxiden. Under förtvålningen bildas ett fuktbevarande ämne som heter glycerin.

Fabrikstillverkad tvål:

Glycerinet tas bort och säljs till kosmetikaindustrin. Glycerin är nämligen en värdefull fuktighetsbevarande ingrediens som är för dyr för att lämnas kvar i tvålen, utan separeras för att kunna säljas vidare.

Hela oljan används ej som syra, utan man skiljer ut fettsyrorna från antingen djur eller vegetabilier. Detta för att öka hållbarheten. Här har vi en bas utan näring.

Lödderämnet består av syntetiska tensider (sls), som är uttorkande för huden.

Grön lyckas ekologiska handgjorda tvålar:

Tvålarna görs helt från grunden och är kallrörda. Våra äkta hantverkstvål tillverkas av kallpressade oljor och fetter med sina näringsämnen kvar. Vegetabiliska oljor och lut blandas vid rumstemperatur. Allt för att bevara de fina näringsämnena. Detta ger en fast mild tvål. Tvålarna lagras sedan i några veckor.

Glycerinet, som frigörs ur fetterna vid förtvålningen, är också kvar i tvålen som verkar fuktighetsbevarande för huden.

Olika ekologiska eteriska oljor, naturliga tillsatser som örter, havssalt, leror är tillsatta för att öka tvålens egenskaper och bidra till tvålens kvaliteter. Tvålarna innehåller även fina naturliga mineraler med djuprengörande verkan.

Tvålarna är överfettade vilket innebär att en viss procent inte är tvål. Här får huden fina vitaminer och fettsyror som verkar stärkande.

Du behöver inte oroa dig för att tvålen kommer spricka. Den höga halten av det härligt återfuktande glycerinet gör att tvålen inte spricker.

Kan det växa till sig i tvål?

En av dom största myterna är att det är smutsigt med äkta ekologisk tvål och att den blir en bakteriehärd. Handgjorda tvålar är alkaliska vilket innebär att de har ett pH runt 8-9. Detta är en ogynnsam miljö för virus och bakterier att få fäste i.

Hur sköter man bäst handhygienen?

Vid handtvätt stör tvålen virusets yttre lager, vilket får den att upplösas.

Det rekommenderas att tvätta händerna med tvål och vatten ofta. För att du ska bli så ren som möjligt bör du arbeta upp ett härligt lödder under minst 20 sek. När du sedan sköljer med vatten följer smuts och orenheter med. Detta är ett bra sätt för att undvika smittspridning.

Låt sedan tvålen torka ordentligt till nästa underbara tvätt.

https://www.gronlycka.se/produkt-kategori/tval/