Tvålskolan: Vad är tvål?

Vad skiljer mellan fabrikstillverkad tvål och handgjorda tvålar?

Vad är tvål?

Tvål är ett salt. En syra (vegetabilisk olja) och en bas (natriumhydroxid) reagerar och bildar salt. Denna process kallas förtvålning. När reaktionen är klar finns inget kvar av basen, alltså natriumhydroxiden. Under förtvålningen bildas ett fuktbevarande ämne som heter glycerin.

Historien förtäljer att tvål upptäcktes av en slump när kvinnor tvättade kläder på klipporna nedströms nära en offerplats 1000 B.C. De märkte hur kläderna blev rena när de kom i kontakt med tvålämnena på klipporna. Askan från offerplatsen gjorde vattnet basiskt och tillsammans med fettet från offerdjuren bildades avlagringar på klipporna. Vilken magisk slump och härlig upptäckt!

Fabrikstillverkad tvål:

Glycerinet tas bort och säljs till kosmetikaindustrin.

Hela oljan används ej som syra, utan man skiljer ut fettsyrorna från antingen djur eller vegetabilier. Detta för att öka hållbarheten. Här har vi en bas utan näring.

Lödderämnet består av syntetiska tensider (sls), som är uttorkande för huden.

Grön lyckas ekologiska handgjorda tvålar:

Tvålarna görs helt från grunden och är kallrörda. Vegetabiliska oljor och lut blandas vid rumstemperatur. Allt för att bevara de fina näringsämnena. Tvålarna lagras sedan i några veckor. Detta ger en fast mild tvål.

Här finns det fina glycerinet kvar som verkar fuktighetsbevarande för huden.

Hela ekologiska vegetabiliska oljor används.

Tvålarna är överfettade vilket innebär att en viss procent inte är tvål. Här får huden fina vitaminer och fettsyror som verkar stärkande.

Olika ekologiska eteriska oljor, havssalt, leror är tillsatta för att öka tvålens egenskaper. Fina mineraler och med djuprengörande verkan.

Kan det växa till sig i tvål?

En av dom största myterna är att det är smutsigt med äkta tvål och att de blir en bakteriehärd. Handgjorda tvålar är alkaliska vilket innebär att de har ett pH runt 8-9. Detta är ogynnsamt för mikroorganismer att få fäste i. Du behöver inte oroa dig för att tvålen kommer spricka. Halten av det härligt återfuktande glycerinet är så högt vilket gör att tvålen inte spricker. För att du ska bli så ren som möjligt bör du löddra upp och tvätta händerna under ca 30 sekunder. När du sedan sköljer med vatten följer smuts och orenheter med. Låt sedan tvålen torka ordentligt till nästa underbara tvätt.