Tvålskolan: Vad är tvål?

Vad skiljer mellan fabrikstillverkad tvål och handgjorda tvålar?

Vad är tvål?

Tvål är ett salt. En syra (vegetabilisk olja) och en bas (natriumhydroxid) reagerar och bildar salt. Denna process kallas förtvålning. När reaktionen är klar finns inget kvar av basen, alltså natriumhydroxiden. Under förtvålningen bildas ett fuktbevarande ämne som heter glycerin.

Historien förtäljer att tvål upptäcktes av en slump när kvinnor tvättade kläder på klipporna nedströms nära en offerplats 1000 B.C. De märkte hur kläderna blev rena när de kom i kontakt med tvålämnena på klipporna. Askan från offerplatsen gjorde vattnet basiskt och tillsammans med fettet från offerdjuren bildades avlagringar på klipporna. Vilken magisk slump och härlig upptäckt!

Fabrikstillverkad tvål:

Glycerinet tas bort och säljs till kosmetikaindustrin.

Hela oljan används ej som syra, utan man skiljer ut fettsyrorna från antingen djur eller vegetabilier. Detta för att öka hållbarheten. Här har vi en bas utan näring.

Lödderämnet består av syntetiska tensider (sls), som är uttorkande för huden.

Grön lyckas ekologiska handgjorda tvålar:

Tvålarna görs helt från grunden och är kallrörda. Vegetabiliska oljor och lut blandas vid rumstemperatur. Allt för att bevara de fina näringsämnena. Tvålarna lagras sedan i några veckor. Detta ger en fast mild tvål.

Här finns det fina glycerinet kvar som verkar fuktighetsbevarande för huden.

Hela ekologiska vegetabiliska oljor används.

Tvålarna är överfettade vilket innebär att en viss procent inte är tvål. Här får huden fina vitaminer och fettsyror som verkar stärkande.

Olika ekologiska eteriska oljor, havssalt, leror är tillsatta för att öka tvålens egenskaper. Fina mineraler och med djuprengörande verkan.

Vitamin E används som antioxidant för att motverka härskning.

 

Är fast tvål hygieniskt?

En stor myt är att det växer bakterier och mikroorganismer. Det gör det inte i handgjorda tvålar. pH värdet ligger så pass högt att det inte är gynnsamt för mikroorganismer att få fäste.

Tänk på att låta tvålen torka mellan tvättarna för att det ska hålla så länge som möjligt.