[woo_store_vacation]

Ta hand om din hårbotten

Ett välmående hår börjar i hårbotten. Vi tappar ca 100 hårstrån per dag. Under några år växer strået ca 1 cm i månaden. Efter 3 månader avstannar tillväxten och strået vilar i 3 månader. Detta kallas vilofas. Generellt är det 15% som är i vila och resterande är i arbetande fas. Håret kan tunnas ut om hårsäckarnas vilofaser förlängs eller påbörjas för tidigt. Denna förändring kan bero på stress, påfrestningar, sjukdom etc. Ju äldre vi blir desto mindre arbetande hårsäckar.

Håravfall
Många upplever uppkomst av håravfall efter graviditet. Ofta uppträder det 3-6 månader efter förlossning. Många hårsäckar går in i vilofas och släpper sitt hårstrå. Det kan bli uttalat, men håret kommer tillbaka. Andra orsaker kan bero på blodbrist, dålig cirkulation till hårsäcken eller besvär från sköldkörteln. Grön Lycka tipsar om att genomföra en hälsoundersökning hos läkare så att inga brister eller sjukdomar ligger till grund för håravfallet om man upplever att det är uttalat. Se gärna över livsstilen, psykiska hälsan och kosten.

Vi erbjuder hårvård som är milt och vårdande. Rosmarin, pepparmynta och ylang ylang hjälper att öka blodcirkulationen vilket motverkar håravfall.

Dessa finner du i Sunlit Shimmer SchampoHerbal Heaven Örtschampo och Exotic Flower Schampo.

Klåda
En vanlig orsak till klåda i hårbotten är atopisk eksem. Även seborroiskt eksem (mjälleksem) kan orsaka det. Tyvärr är det lätt att mjälleksemet återkommer då de tillhör endogena gruppen (inifrån kommande). Det finns medicinsk behandling för att minska på mängden jästsvamp. Har man uttalade besvär rekommenderas kontakt med vården.

Vi erbjuder hårvård med eteriska oljor från tea tree och patchouli. Var noga med att använda ett milt schampo utan sulfater för att inte torka ut hårbotten.

Grön Lycka tipsar om Golden Rose Schampo och Golden Rose Balsam  med välgörande råvaror för att motverka mjälleksem och klåda.

Har du en känslig hårbotten med klåda och irritation som inte har adress tipsar vi om att du går till specialist för att få klarhet i varför obalans finns. Vid irritiation är det lätt att bli överkänslig mot parfym och eteriska oljor. Här råder vi om att använda hårvården utan tillsatta doftämnen. Herbal Heaven Örtschampo och Dream Hair Hårbalm. Eller Black Fairy Schampo med tillhörande Black Fairy Balsam.

Torrhet
I dagens butiker hittar man schampo och balsam som är alltför starka för hårbotten. Sulfater (Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate) är tensider som rengör från fett och smuts, men de rengör för bra så att även hårbottens normala syramantel tvättas bort. Det kan leda till torrhet och irritation. Vanligt att man även finner silikoner och parabener. För mycket av onödiga kemikalier som kan orsaka irritation.

Tensiderna i Grön Lyckas schampokakor kommer från kokos och äpple och är så milda att de inte tvättar bort hårbottens syramantel. Känns hårbotten torr är det viktigt att tillföra extra fukt. Vi erbjuder schampokakor för torr hårbotten och torrt hår.

Spana in Lovely Lavender Schampo och Coco Cream Schampo. Avsluta alltid med balsamkaka för att vårda extra.

Fet hårbotten
Många besväras av fett hår. Vanligast är att det tar 2-3 dagar innan man känner att håret börjar kännas flottigt. En del märker av det redan efter en dag. Vid varje hårsäck sitter en liten talgkörtel som förser strået med fett och nyttiga ämnen. Det skyddar håret och ger lyster. Men blir det för mycket så ser det smutsigt ut. Du kan ha genetiska anlag för att producera mycket talg, hormonrubbningar, påverkningar i allmäntillståndet. Vissa mediciner och hormonpreparat kan påverka. Kort och gott så är hårbotten i obalans.

Vi erbjuder hårvård som hjälper att balansera hårbotten och talgproduktionen. I våra produkter hittar du bland annat rosmarin, charcoal, lime och bergamott som är välgörande.

Vi rekommenderar Sunlit Shimmer Schampo, Black Fairy Schampo och Exotic Flower Schampo. Avsluta med balsamkaka, men fördela det enbart i längderna.

Ingen surskölj behövs: Våra pH balanserade schampokakor håller samma pH värde som hårstråna och hårbotten, vilka inte kräver surskölj. På så sätt stör man håret så lite som möjligt. Använder man produkter med för högt pH finns risk för slitage och torrhet då fjällen på hårstråna sträcks ut för kraftigt och vid friktion kan de gå av. Genom att surskölja kan man neutralisera pH men risken är att inte alla hårstrån sköljs igenom, vilket gör att de lättare kan slitas och gå av.

Vi är ofta noga med vilken hudvård vi använder i ansiktet och tänker mindre på vad vi har i hårbotten. Hårbotten är lika känslig för stress, trötthet, kemikalier, kost och överdriven rengöring som huden i övrigt och bör vårdas lika ömt. Det är aldrig försent att börja ta hand om hårbotten.

Behöver du personlig rådgivning kontakta gärna Carina (örtterapeut/sjuksköterska) direkt på info@gronlycka.se

Vi rekomenderar

Artikelns produkter