[woo_store_vacation]

Raps är Sveriges guld

Nu står rapsfälten i full blom. Vackert lyser de upp mot resterande gröna nyanser från gräs, träd och buskar. Raps är en av våra äldsta kulturväxter. Människan har odlat raps i över 5000 år.

Inom hudvården är vi ute efter den kallpressade näringsrika oljan. Man pressar fröna, oftast med skalen på. Men det förekommer även utan. Det ger en varierad färg, smak och doftupplevelse. Rapsoljan är halvfet till halvtorr och innehåller en rik mängd essentiella fettsyror. Enligt tradition används oljan för att stilla klåda, eksem och hudirritation.

Inom örtmedicinen gör man gärna oljeutdrag med rapsolja som bas. Man vill ha en stabil bas som inte oxiderar. Odlar du ringblomma, rosmarin eller mynta rekommenderar vi verkligen att du gör egna örtoljor. Det lämpar sig väl för både matlagning och hudvård.

Örtolja
Dosera 5dl olja per 100g ört.
Häll upp på burk och förslut med lock.
Se till att växtdelarna är täckta.
Låt dra i ca 2 veckor, sila och fyll på i flaska. Hållbarheten är ca 2år.

I Grön Lyckas sortiment hittar du rapsolja i ringblomssalvan, de flesta av våra tvålar och i vår hushållstvål. I tvål ger förtvålad rapsolja ett krämigt och fluffigt lödder. Huden rengörs varsamt samtidigt som den mjukgörs och återfuktas.

Vi strävar efter att nyttja svenska råvaror i vår produktion. Att ta tillvara på det som finns i vår närhet är ett led i vårt koncept kring zero waste.

 

Vi rekomenderar

Artikelns produkter