We will be closed for summer vacation during the weeks 28-30 (July 5 – July 28). We will be back at the office on July 29. During this time period no orders can be made.

We would like to wish all of our customers, retailers and friends a relaxing and sunny summer.

Brännässla – Urtica dioica

Älskade brännässla. En omtalad medicinalväxt som glömdes bort?

I allmogeträdgården hittades ofta nässelodlingar och örten odlades som en viktig grönsak. Nässelodling, en så kallad nättelgård. Nässlan användes även för sina hälsoegenskaper och vid spinning till nässeltyg, garn och fisknät. Förr trodde man att nässlan kunde skydda mot trolldom. Man strödde ut nässlor runt gårdarna. Nässlan har använts enligt tradition vid gallbesvär, järnbrist, klimakteriebesvär (inta nässelfrö), vid stress  (innehåller magnesium som stärker, lugnar och ger förbättrad sömn) Den ansågs stärkande för immunförsvaret, bra för minnet (tack vare innehåll av omega-3 fettsyra alfa-linolensyra)samt att den gör oss gladare (tack vare att nässlan innehåller signalsubstansen serotonin).

Nässlan är en fantastisk C-vitaminkälla. Dessutom är den rik på järn. Nässlan är så nyttig att den jämförs med alger, vilket beror på att vi kan finna upp mot ett 70-tal viktiga näringsämnen. Alltifrån olika mineraler till vitaminer. Den har använts vid olika sjukdomsåkommor, men viktigt att notera att den även stärker det redan friska.

Att äta nässlor regelbundet är ett bra sätt att förbättra och samtidigt bibehålla sin hälsa. Den är basisk vilket är gynnsamt om man besväras av att kroppen är försurad. Genom regelbundet intag klarar kroppen att lösa upp och göra sig kvitt urinsyra som samlats i bindväven.

Åkommor kan bero på obalans i kroppens pH-värde vilket ger hudbesvär, belastning på njurar, ödem (vätskeansamlingar) och reumatiska besvär. Brännässlan innehåller även fytonäringsämnen som indoler, sulforafan, flavanoider, klorofyll och olika sorters antioxidanter. Nässelfrön innehåller naturligt östrogen.

Nässlan ökar blodgenomströmningen vilket minskar risken för håravfall. Den är rik på B-vitaminer och kiselsyra vilket hjälper att förbättra styrkan på hår och naglar. Hårrötterna stärks, mjällbildning motverkas, minskning av fettutsöndring och håret får fin glans och lyster. Grön Lycka använder nässlan genom att tillreda infusion (starkt te), som tillsätts i örtschampot Herbal Heaven.

Nässlor ska inte plockas nära gödselstackar eller utedass då de innehåller höga halter av nitrater och eventuella tungmetaller.

Bäst är att plocka toppskotten på våren. Då innehåller de mest näringsämnen. Hela växten kan användas. Nässlor kan tillredas på olika sätt. Grön Lycka tipsar om en härlig nässelsmoothie som vi njuter av varje vår. Här delar vi med oss av receptet:

Grön Lyckas Vårkur
1 dl mogen mango
0,5 dl gurka
1/2 lime, pressa ur saften
1 näve nässla
1/2 näve kirskål
1 tsk färsk ingefära
1 dl vatten
1 msk alfa alfa groddar.

Blanda samman alla ingredienser enligt ovan. Mixa i en mixer. Önskas mer vätska kan du öka mängden vatten. Njut av en riktigt härlig hälsokur för att stärka kroppen. Det är Grön Lycka!

 

 

Vi rekomenderar

Artikelns produkter