[woo_store_vacation]

Åkerfräken mot håravfall & mjäll

Åkerfräken mot håravfall & mjäll.

Åkerfräken (Equisetum arvense) är en art inom fräkenväxterna. Den kännetecknas genom att den känns sträv att ta i. Håller man den intill örat och gnuggar hörs ett gnisslande ljud. Ha alltid med en bra fältflora när du plockar örter. Det finns olika fräkenväxter, bland annat kärrfräken. Jämför man med den giftiga kärrfräken så känns den hal och gnisslar inte. Är du osäker, plocka inte utan köp torkade örter.

På våren får åkerfräken ett blekt sporbärande skott som växer upp med en liten kotte på toppen. Skottet vissnar sedan ner och upp växer ett skott med intensiv grön färg som utvecklar små grenar.

Åkerfräken är väldigt rik på kisel och lämpar sig väl för att stärka hår och naglar. Har du besvär av håravfall eller mjäll kan åkerfräken hjälpa. Man tillreder en infusion (starkt te), som man masserar in i hårbotten. Gärna morgon och kväll under några veckors tid.

För att kisel ska frigöras från åkerfräken krävs det att du kokar infusionen i 20 min.

Infusion på åkerfräken

2 msk färsk åkerfräken

0,5 l vatten

Koka upp vattnet, lägg i örterna och låt småputtra under lock i 20 min. Häll upp på flaska, exempelvis med sprayinsats så du kan spraya i hårbotten. Förvaras i kylskåp med hållbarhet på 3 dagar. Behöver du det under längre tid måste blandningen konserveras.

Ett tips är att även inta åkerfräken invärtes, som te. En örtkur gör man helst under 4 veckor. Örtte intas 3 ggr/dag.

Upplever du besvär från hårbotten rekommenderar vi alltid att du tvättar håret med ett sulfatfritt schampo. Är det sulfatfritt så är det mildare mot hårbotten. Det bevarar hårbottens naturliga fett och syramantel. Tvättas syramenteln bort är det lätt att irritation, klåda och mjäll får fäste. Vanliga sulfater som finns i kommersiella schampon är sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate.

Vi tipsar om Grön Lyckas Herbal Heaven örtschampo med stärkande nässla, ringblomma och hibiskus. Även Sunlit Shimmer med rosmarin och pepparmynta. Härliga kombinationer av hår- och hudörter som är välgörande för att bevara en frisk hårbotten och hårstrån med fin struktur och glans.

Vi rekomenderar

Artikelns produkter