We will be closed for summer vacation during the weeks 28-30 (July 5 – July 28). We will be back at the office on July 29. During this time period no orders can be made.

We would like to wish all of our customers, retailers and friends a relaxing and sunny summer.

Tvålskolan: Vad är tvål?

Vad skiljer mellan fabrikstillverkad tvål och handgjorda tvålar?

Såpa, en blandning av fett och aska, uppfanns i Mesopotamien för nästan 5000 år sedan. Historien förtäljer att tvål upptäcktes av en slump när kvinnor tvättade kläder på berghällarna nedströms nära en offerplats 1000 B.C. De märkte att kläderna blev rena när de kom i kontakt med skummet på stenblocken. Askan från offerplatsen gjorde vattnet basiskt och tillsammans med fettet från offerdjuren bildades avlagringar på klipporna, sk såpa.

Förr i tiden blandade man fetter med aska (bas) vilket gjorde att fetterna förtvålades. Hård tvål var från början en blandning av olivolja och lut som uppfanns av araberna på 700-talet. Morerna tog med sig tvålen till den Iberiska halvön och Spanien blev snabbt ett viktigt centrum för tvåltillverkning. Under medeltiden tillverkades tvål även i Frankrike, Italien och England.

Vad är tvål?

Tvål är ett lätt basiskt salt. En blandning av oljor (vegetabilisk olja) och en bas (natriumhydroxid, kallad i folkmun lut) som reagerar och bildar salt. Denna process som är resultatet av förtvålningen av olika fetter kallas saponifiering. Luten utvecklar en del värme. Lut och fetter brukar ha en temperatur på ca 45-50 grader vid processning/rörning. När den kemiska reaktionen är klar finns inget kvar av basen i den färdiga tvålen. Under förtvålningen då oljans fettsyror reagerar med en bas bildas också ett fuktbevarande ämne som heter glycerin.

Industritillverkad tvål:

Glycerinet tas bort och säljs till kosmetika- och livsmedelsindustrin. Glycerin är nämligen en värdefull fuktighetsbevarande ingrediens som är för dyr för att lämnas kvar i tvålen. Dessutom används bland annat syntetiska lödderämnen i tvålen, så kallade tensider som SLS, för att ge den där löddrande effekten. Här har vi en tvål utan näring och med kemikalier som kan orsaka hudproblem.

Grön lyckas ekologiska handgjorda tvålar:

Mycket mer än bara tvål. Med lödder som rengör och oljor som vårdar. Veganska tvålar tillverkade på exklusiva råvaror med vårdande arganolja och kakaosmör, naturlera, charcoal, calamine mm. 

Våra hantverksmässigt tillverkade tvålar görs helt från grunden och är kallrörda eller kallprocessade. Tvålarna tillverkas av kallpressade oljor och fetter med sina näringsämnen kvar. Vegetabiliska oljor och natriumhydroxid (lut) blandas vid rumstemperatur samtidigt som det bildas glycerin naturligt vid förtvålningen. Resultatet blir en fast mild tvål.

Våra handgjorda tvålar innehåller glycerin och är överfettade. Det mjukgörande och fuktbevarande glycerinet, som frigörs ur fetterna vid förtvålningen, får vara kvar i tvålen. En kallrörd handgjord tvål spricker inte eftersom glycerinet är kvar. Tvålarna är också överfettade, vilket innebär att alla oljor i förtvålningsprocessen inte blir tvål. En liten mängd av överskottet av oljan blir inte förtvålat. Denna fria vegetabiliska olja får i stället mjukgöra din hud och kommer huden tillgodo när du tvättar dig. Du får en fantastisk tvål med underbar återfuktning.

Olika ekologiska eteriska oljor, naturliga tillsatser och ingredienser som extrakt av örter, havssalt, välgörande naturleror, havre, calamine, kokosmjölk tillsätts för att stärka varje tvåls unika egenskaper. Tvålarna innehåller även fina naturliga mineraler med djuprengörande verkan.  Här får huden extra vitaminer och fettsyror som verkar stärkande samt ett härlig krämigt lödder från våra mjukgörande tvålar.

Avslutningsvis får varje tvålsats sitt eget mönster. För hand skapas marmorerade tvålar med varierande motiv, som sedan lagras i några veckor. Alla våra tvålar vårdar på olika sätt och passar olika hudtyper. Våra ekotvålar är dryga, miljövänliga och hundra procent nedbrytningsbara. Snälla mot både huden och miljön. Välj din favorit.

Kan det växa till sig i tvål?

En av dom största myterna är att det är smutsigt med handgjord ekologisk tvål och att den blir en bakteriehärd. Hantverksmässigt tillverkade tvålar är alkaliska vilket innebär att de har ett pH runt 8-9. Detta är en ogynnsam miljö för virus och bakterier att få fäste i.

Hur sköter man bäst handhygienen?

Vid handtvätt stör tvålen virusets yttre lager, vilket får den att upplösas.

Det rekommenderas att tvätta händerna med tvål och vatten ofta. För att du ska bli så ren som möjligt bör du arbeta upp ett härligt lödder under minst 20 sek. När du sedan sköljer med vatten följer smuts och orenheter med. Detta är ett bra sätt för att undvika smittspridning. Låt sedan tvålen torka ordentligt till nästa underbara tvätt.

Ytterligare information

Låt tvålen torka mellan användningarna eller investera i två tvålar och varva mellan dem. Ta gärna en titt på våra fina tvåltillbehör. Vi erbjuder bland annat tvålfat och magnetisk tvålhållare.

Ytterligare detaljerad information om varje tvål hittar du under kategorin tvålar.