We will be closed for summer vacation during the weeks 28-30 (July 5 – July 28). We will be back at the office on July 29. During this time period no orders can be made.

We would like to wish all of our customers, retailers and friends a relaxing and sunny summer.

Fläder mot förkylning

Fläder Sambucus nigra är en ört som är självklar till husapoteket.

Det är en fröjd att varje sommar se den blomma för då är det dags att koka saft och torka blommor. Det är nu på sommaren man förbereder höst och vinterns husapotek. Fläderblommor används för att motverka virusinfektioner och gör sig bra som förkylningsmedel.

Flädern innehåller verksamma beståndsdelar som fria fettsyror, flavonoider, garv- och slemämnen. Dessa ökar sekretionen i luftrören och verkar svettdrivande. Vid infektioner är det därför bra att inta te på fläderblommor för att aktivera svettutsöndringen. Resultatet blir att immunförsvaret aktiveras. Virus och bakterier får svårt att överleva.

Fläder innehåller även slemämnen som är inflammationshämmande och verkar som ett skydd för slemhinnorna i kroppen. Uppstår besvär i näsans eller halsens slemhinnor kan en kopp fläderblomste lindra skönt.

Plockning

Välj en fin och solig dag. Då har örterna som mest kraft, halterna av aktiva ämnen är hög. Ha med en korg, sax, örtflora och fältflora. Har du ingen korg så lägg i papperspåsar. Viktigt att örterna är torra. Tänk på att plocka minst 100m från trafikerad väg. Blommor skördas gärna i början av blomningstiden. Undersök växten så den ser frisk ut. Plocka lagom, aldrig allt.

Torkning

Ta vara på örterna så fort du kommit hem. Vi vill bevara så mycket det går av de verksamma beståndsdelarna. Torka örterna på ett varmt och luftigt ställe. Använd en örtolla eller spänn upp lakan. Sprid ut örterna och se till att inte solens strålar når fram. Solstrålning bryter ner viktiga beståndsdelar. Se till blommorna varje dag och vänd försiktigt på dom. Torkningen är klar när du enkelt kan smula sönder växtdelarna.

Förvaring

Förvara örterna i mörka burkar och notera vilken ört och datum. Hållbarheten är 1 år.

Örtte

Ta 2 tsk torkad ört till 2,5 dl kokande vatten. Strax innan vattnet börjar koka häller du det över örterna. Låt dra 2-5 min under lock så bevaras de eteriska oljorna. Det är de eteriska oljorna som ger den goda doften och de är flyktiga.

Vid förkylning

Drick tre koppar per dag, och genomför kuren under max 2-3 veckors tid.